آردی است که از تمام اجزای دانه (اندوسپرم ،جوانه وسبوس) پس از پوستگیری اولیه تهیه می شود. حداکثر سبوس گیری در این آرد 6 درصد است و به دلیل میزان سبوس بالایی که دارد رنگ تیره تری دارد به همین دلیل بهتر است از واریته های گندم با رنگ روشن تر برای آن استفاده کرد . همچنین وجود سبوس منجر به پارگی در شبکه گلوتن می گردد که بهتر است گندمی که برای تهیه این آرد استفاده می شود از کمیت و کیفیت گلوتن بالاتری برخوردارباشد.
سبوس گندم به عنوان غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی است که شامل مقادیر بالایی پروتیین ، کربوهیدرات ، املاح معدنی و ویتامین های گروه B و E
می باشد که در کاهش وزن و فشار خون ، تصلب شرائین ویبوست تاثیر بسزایی دارد .
آرد کامل دارای بالاترین میزان سبوس می باشد و با توجه به میزان جذب بالای آب توسط سبوس فرایند بیاتی در این نوع نان بسیار کمتر خواهد بود.
این نوع آرد از لحاظ میزان پروتیین ، گلوتن ، فیبر وویتامین ها ومواد معدنی از سایر آردها غنی تر است .
ماده تشکیل دهنده | درصد |
---|---|
خاکسترکل | 1/501 حداقل |
رطوبت | 12/5 |
پروتیین | حداقل 12 |
گلوتن | حداقل 26 |
اسیدیته | حداکثر 4.1 |